Parabel logo
Parabel
Praktijk voor imaginatie

De Mat

De Mat is een effectieve en direct methode die de interactie tussen jou en andere mensen zichtbaar en voelbaar maakt. Vervolgens bekijk je wat je kunt doen om die interactie te verbeteren en zo dichter bij je doel te komen.

Hoe de Matmethode® werkt

Er liggen twee matten op de vloer, elk met een rood en een groen gedeelte.
Je staat tegenover een ander persoon (meestal fictief) op een eigen mat. Ik kan als ‘stand in’ fungeren voor de ander. Je kunt ook een aspect van jezelf verkennen: de censor, de vermoeide, de helper, de verslaafde. Door deze tegenover je op De Mat te zetten, kun je ermee in dialoog.

Dialoog

Wat roept het gedrag van de ander bij je op? Als je moeite hebt met zijn/haar gedrag dan sta je op rood. Kun je het gedrag volledig accepteren, dan sta je op groen. Daarnaast heb je een doel waarbij die ander betrokken is. Je moet bijvoorbeeld samenwerken aan een project. Of je hebt samen de zorg over een kind.

Dichter bij je doel

De Mat werkt op drie lagen: gedrag, overtuigingen en normen & waarden. Telkens nodig ik je uit om op deze drie lagen te onderzoeken of je gedrag je dichter bij je doel brengt of verder er vanaf. Wat kun je doen om het doel dichter bij te brengen?

Dynamisch en effectief

De Mat is een zeer dynamische methode, met elementen van Opstellingen (je ervaart fysiek hoe je je verhoudt tegenover een ander) en dramatherapie (je ‘speelt’ situaties).
Door fysiek te voelen wat een ander (of een deel van jezelf) met je doet, krijg je snel helderheid en kom je tot oplossingen.