Parabel logo
Parabel
Praktijk voor imaginatie

Creatieve Expressie

Creatieve expressie ligt in het verlengde van imaginatie. Ga je bij imaginatie op zoek naar je innerlijke beelden, via creatieve expressie uit je ze. Door te tekenen, te boetseren, te dansen of te schilderen, maar ook door te zingen, schrijven of muziek te maken.

Zichtbaar maken

Door jezelf te uiten, maak je emoties, gedachten en blokkades zichtbaar. Wanneer ze zichtbaar zijn, concreet, kun je er wat mee doen. Creatieve expressie is meer dan iets ‘van je af zingen’ of ‘je emoties aan het papier toevertrouwen.’

Spiegel en raadgever

De beelden, bewegingen of geluiden die je maakt, hebben je namelijk ook iets te zeggen. Ze werken als een spiegel. Door naar je eigen beelden te kijken, zonder oordeel, zie je je verhaal en kun je de boodschap ontrafelen. Naar je eigen beelden kijken kan heel direct duidelijk maken wat er aan de hand is en wat je nodig hebt.

Beleef je beelden

Een volgende stap is om je te identificeren met je beelden. Door je eigen beelden te beleven, worden ze concreet, voel je hun energie en hun mogelijkheden. Het zijn jouw beelden, jij beslist wat je ermee doet. Zo kun je de regie weer terugpakken in je leven.

Geen kunstwerken

Je hoeft voor creatieve expressie niet creatief of kunstzinnig te zijn. Het gaat er niet om mooie dingen te maken. Het gaat erom jouw beelden te maken en te tonen, hoe mooi of lelijk die ook zijn. Ze zijn van jou en ze helpen je.